Rädda Hanöbukten

När du som förälder tänker två gånger innan du låter dina barn bada i havet, då blir miljöfrågan konkret. Fiskarna har sår, vattnet är brunt och fåglarna dör, och vi vet fortfarande inte varför detta drabbar bukten. Tillsammans med er vill vi ta reda på orsaken, och ställa det till rätta!

Björn Stjernquist Desatnik Water & sanitation October 27, 2016 at 5:40 pm
$11,569.00
pledged of $11,200.00 goal
37
backers
0
Days Left
 • Description
 • Updates
 • FAQ
 • Comments
 • Backers

Project Description

Förorenat vatten, fisk med öppna sår, fiskflykt, försämrat badvatten, stränder som försvinner och mark som svämmas över. Tillståndet i Hanöbukten har varit känt sedan mer än 25 år tillbaka. Men få säkra svar har kunnat ges till den som frågar varför bukten mår så dåligt.

radda-3

En djuplodande utredning har tyvärr inte kunnat företas eftersom det saknas resurser – och någon som kan samordna en sådan omfattande tvärvetenskaplig analys. Nationella myndigheter undersöker just nu fiskhälsa kopplat till miljögifter men det behövs fortfarande fler provtagningar i miljön där fiskarna lever, såsom sedimentsprover och fler vattenprover. Därför startades det den 3 juni 2016 en samverkansgrupp för Hanöbukten för att hjälpa till med fler resurser och undersökningar.

radda-2
I somras pågick dykningar, filmning och provtagningar i Hanöbukten, såväl i åar som ute i havet. Alla provtagningar som togs ligger i frysen och väntar nu på att analyseras. Projektledare var Swedish Coast and Sea Center, och allt arbete skedde av ideellt engagerade dykare, fiskare och forskare. Resultatet finns som en film och artikel att se på SCSC’s hemsida: http://www.coastandseacenter.se/filmen-och-artikeln-leva-eller-lata/

Vi behöver nu din hjälp för att kunna finansiera analyserna av provtagningen. En milstolpe som kan göra stor skillnad för människor, djurliv och ett av Skånes viktigaste vattenområde.


Project Hero: Swedish Coast and Sea Center

8 thoughts on “Rädda Hanöbukten

 1. Björn Stjernquist Desatnik

  Hanobukten just received three great donations on 2300 USD (20,000 SEK) each from:

  – Epoxia S-E Tenghagen AB, Degeberga
  – Sport Åke Förvaltnings AB, Kristianstad
  – FIJAgruppen AB, Malmö

  Many thanks on behalf of the project, and we have now passed the 80% threshold!!

 2. Björn Stjernquist Desatnik

  Kristianstad Läns ålfiskeförening just donated 805 USD (7000 SEK) Amazing!!

  We have now surpassed the 80% threshold! Woho!

  /B

 3. Björn Stjernquist Desatnik

  With the 5000 SEK donation from C4 Shopping AB we have now reached the target of 100,000 SEK!!!

  Thanks so much to everyone who has supported this important initiative. We will reach out to you via email, and be sure to check out the Capital Knowledge section to stay in touch on latest progress on the analysis on the samples! We will ensure that the everyone that have contributed will get firsthand information on progress!

  Merry xmas, happy holidays and have a great new years!

  The Capital Smiles team

Leave a Reply